1980-1989

Manchester United historia – vuodet 1980-89

Manchester Unitedin alku 80-luvulla oli heikko. FA Cupista tuli aikainen lähtö Tottenhamia vastaan liigassa ei kulkenut hyvin. Ainoastaan hyvä päätös kaudelle nosti seuran lähes mestaruuteen asti. Dave Sextonin luotsaama joukkue voitti kahdeksan viimeisestä kymmenestä ottelustaan ja nousi kahden pisteen päähän mestaruuden voittaneesta Liverpoolista.

Myös kaudella 1980/81 Red Devils päätti sarjan komeaan putkeen, kun se voitti seitsemän peliä putkeen. Sillä kertaa se tosin ei riittänyt lähellekään mestaruustaistoa. Sijoitus oli vasta kahdeksas ja seuran johdolle se ei kelvannut. Sexton sai potkut huhtikuussa 1981 neljän United-kauden jälkeen, vaikka olikin juuri johdattanut puna-armeijan seitsemään perättäiseen voittoon.

Manageriksi palkattiin Ron Atkinson, joka toi mukanaan apuvalmentajaksi Mick Brownin ja nuorten valmentajaksi Eric Harrisonin. Fanien iloksi myös kentälle hankittiin uutta verta, kun Atkinson rikkoi Britannian siirtoennätyksen ostamalla Bryan Robsonin West Bromista 1.5 miljoonalla punnalla. Unitediin matkasi myös toinen ex-Albion Remi Moses noin puolen miljoonan punnan siirrolla sekä Frank Stapleton ja John Gidman.

Uudet tulokkaat täydensivät keskikentän Ray Wilkinsin seurana, mutta silti jotain uupui vielä. United olisi tarvinnut hyökkääjän, joka pystyi taistelemaan Liverpoolin Ian Rushia vastaan tasavertaisesti sarjan parhaan hyökkääjän paikasta. Pool vei Rushin johdolla mestaruuden vuosina 1982-84 ja United jäi sijoille 3-4 jokaisella kaudella. Matka ei ollut pitkä Liverpooliin, mutta ei aivan lyhytkään.

1983 Milk Cupissa (Liiga Cup) tuli kirvelevä finaalitappio Liverpoolille lukemin 2-1, mutta FA Cupissa saavutettiin voitto Brighton and Hove Albionia vastaan ja voitto tuli myös Charity Shieldistä. Myös vuonna 1985 United saavutti FA Cupin voiton, kun Norman Whiteside iski ottelun ainoan maalin Evertonia vastaan.

Vaikka Atkinson johdatti Red Devilsin kahteen FA Cup-voittoon kolmen vuoden sisällä, sai hän siirtyä syrjään vuoden 1986 lokakuussa. Seurajohto turhautui siihen, ettei Liverpoolin suvereeniin Liigan dominointiin pystytty pistämään kampoihin. Edes kymmenen perättäistä voittoa kauden 1985/86 alkuun eivät riittäneet mestaruuteen. Kun kausi 1986/87 alkoi surkeasti ja United majaili sarjan viimeisellä sijalla, oli Atkinsonin kohtalo sinetöity.Marraskuussa 1986 seurajohto teki myöhemmin historian kovimmaksi rekrytoinniksi osoittautuneen hankinnan, kun Alex Ferguson hankittiin seuran manageriksi Aberdeenistä. Ferguson oli voittanut Skotlannissa kaikki mahdolliset palkinnot sekä Euroopan Cup-voittajien Cupin Real Madridin nenän edestä. Hänen mukanaan tuli myös apuvalmentaja Archie Knox.

Fergien alku ei ollut hääppöinen. Reds sijoittui kausilla 1986/87 ja 1988/89 vasta sijalle 11. Välissä kaudella 1987/88 nuori lahjakas skotlantilaismanageri osoitti kykyjään, kun United sijoittui toiseksi voittamalla kahdeksan ja pelaamalla kaksi tasan viimeisestä kymmenestä ottelustaan.