1878-1909

Manchester United historia – vuodet 1878-1909

Manchester United Football Club perustettiin vuonna 1878 nimellä Newton Heath LYR Football Club (Lancashire and Yorkshire Railway eli Lancashiren ja Yorkshiren rautatiet). Perustajana toimivat rautatieyhtiön kuljetus- ja vaunuyksikön työntekijät. Perustamisen taustalla oli työntekijöiden intohimo jalkapalloon, sekä mahdollisuus kilpailla saman konsernin eri osastojen ja muiden rautatieyhtiöiden joukkueita vastaan. Kun kansallinen jalkapalloliiga perustettiin vuonna 1888, ei Newton Heathin väki kokenut itseään tarpeeksi ammattimaisiksi lähtemään mukaan muiden perustajien (muun muassa Blackburn Roversin ja Preston North Endin) kanssa. Liittyminen sarjaan tapahtui vasta vuonna 1892, jolloin Englannin pääsarjaa laajennettiin.

Vuonna 1892 seura katkaisi myös välinsä rautatieyhtiöön ja yhtiön sihteeriksi palkattiin A. H. Albut, joka jäi historiankirjoihin ensimmäisenä epävirallisena managerina. Ensimmäisessä pääsarjaottelussa vastaan asettui Blackburn, joka voitti ottelun 4-3. Newton Heathin ensimmäisen pääsarjamaalin iski Robert Donaldson. Ensimmäinen kausi päättyi jumbosijaan, mutta putoamiskarsinnassa seura onnistui voittamaan Stoken ja säilyttämään paikkansa. Seuraavalla kaudella putoaminen oli kuitenkin tosiasia.

Alkuaikoina seuran paidan väritys oli vihreä ja kulta. Kotistadionina toimi pieni ja heikkokuntoinen North Road, joka sijaitsi nykyisen Manchester Piccadilly –rautatieaseman lähellä. Seura oli jättimäisissä talousongelmissa vuosituhannen vaihteessa ja pitkään näytti siltä, että konkurssilta ei voida välttyä. Pelastajaksi nousi sattumalta paikallisen leipomon omistaja John Henry Davies, joka legendan mukaan sai tietää seurasta löytäessään silloisen kapteeni Harry Staffordin karanneen koiran. Davies päätti sijoittaa seuraan ja ryhtyä johtamaan sitä. Uusi nimi löytyi, kun Manchester Central ja Manchester Celtic vaihtoehdot hylättiin ja jäljelle jäi italialaissiirtolaisen Louis Roccan ehdottama Manchester United. Uusi nimi astui voimaan huhti-toukokuussa 1902 ja samalla paidan väritys muuttui punavalkoiseksi.

Vuonna 1903 joukkueen sihteeriksi palkattiin Ernest Mangnall, joka astui tehtäväänsä edeltäjänsä James Westin tilalle. Mangnallin johdolla United sijoittui kakkosdivisioonan kolmanneksi kaksi kertaa peräkkäin kausilla 1903/04 ja 1904/05. Hän palkkasi seuraan muun muassa maalivahti Harry Mogerin ja hyökkääjä Charlie Sagarin, joka oli tuolloin seuran ennätyshankinta 750 punnan siirtohinnallaan.

Seuraava kausi (1905/06) osoittautui seuran alkuvuosien yhdeksi parhaista. United selvisi neljännesvälieriin FA Cupissa ja sijoittuivat toiseksi kakkosdivisioonassa. Pelaajat kuten Dick Duckworth, Alex Bell ja kapteeni Charlie Roberts johdattivat seuran ensimmäistä kertaa 12 vuoteen ylimmälle sarjatasolle.

Jo kaudella 1907/08 United voitti ensimmäistä kertaa Englannin liigan mestaruuden. Seuran tähtinä toimivat naapuri Manchester Citystä hankitut Billy Meredith ja Sandy Turnbull. Mangnall sai tehtyä hankinnat, koska City oli tehnyt sääntörikkomuksen ja pelaajat eivät tämän takia saaneet enää edustaa seuraa (sanktio koski yhteensä 18 pelaajaa). Seuraavalla kaudella seura voitti myös Charity Shieldin heti ensi yrittämällä. Ottelussa kaatui QPR 4-0 ja Jimmy Turnbull jätti nimensä historiankirjoihin iskemällä hattutempun.

Ensimmäinen FA Cupin voitto saavutettiin vuonna 1909, kun finaalissa kaatui Bristol City 1-0 Sandy Turnbullin maalilla. Kärkimies oli koko kauden vakuuttavassa kunnossa voittaen muun muassa Cupin maalikuninkuuden 22 maalillaan.