1920-1929

Manchester United historia – vuodet 1920-1929

Kausi 1919/20 päättyi Unitedilta sijaan 12. Parhaana maalintekijänä palkittiin uusi tähti Joe Spence, joka iski 14 liigamaalia. Seuraavalla kaudella mies uusi tempun ollen seuran jaetulla parhaan maalintekijän paikalla, mutta Unitedin tilanne heikkeni entisestään. Sijoitus oli pykälän verran heikompi edelliseen kauteen verrattuna.

Manageri Jack Robson jätti seuran ja hänen tilalleen palkattiin John Chapman, joka palautti kaksoisroolin ollen yhdistetty seuran sihteeri ja manageri. Samaan aikaan entinen seuran manageri Ernest Mangnall jatkoi uutisotsikoissa Manchester Cityn managerina, kun hän muutti seuransa kanssa uudelle stadionille Maine Roadille ja hankki samalla Billy Meredithin Unitedista.

Sattumaa tai ei, United tippui heti seuraavana kautena sarjaporrasta alemmaksi voittaen vain kahdeksan ottelua 42. mahdollisesta. Manageri Chapmanin johdolla seura nousi takaisin vasta kolmannella yrittämällä, kun kaudella 1924/25 United sijoittui toiseksi Leicester Cityn jälkeen. Joukkue hävisi vain kahdeksan ottelua ja erityisesti Frank Barsonin otteet kentällä olivat vakuuttavia.

Ensimmäinen kausi jälleen pääsarjatasolla päättyi komeasti yhdeksänteen sijaan ja FA Cupissakin noutaja tuli vasta puolivälierissä paikallisvastustaja Cityn toimesta. Lukemat olivat vakuuttavasti 3-0 Cityn hyväksi, mutta heidänkään otteet eivät kestäneet koko kautta. Seura hävisi Cupin finaalissa Boltonille ja menettivät myös sarjan ykköstilansa ennen kauden päätöstä.

Kausi 1926/27 alkoi skandaalimaisesti Unitedin kannalta. Manageri Chapman hyllytettiin FA:n toimesta, mutta syytä tähän ei ikinä kerrottu julkisuuteen. Joukkueen peräsimeen astui laituri Clarence Hilditch, joka toimi pelaajana sekä managerina. Järjestelyn piti olla vain väliaikainen, mutta lempinimellä ”Lal” kulkenut pelaaja ehti tehdä paljon vahinkoa seuralle muun muassa valitsemalla itsensä toistuvasti avaukseen.

Pysyväksi manageriksi hankittiin lopulta Herbert Bamlett ennen kauden loppua. Seuran kannattajat tunsivat hänet tuomarina, joka keskeytti seuran FA Cupin neljännesvälierän Burnleyllä vuonna 1909 Unitedin ollessa 1-0 johdossa. Mies tosin oli lumimyrskyn takia niin jäässä, että varsinaisen päätösvihellyksen puhalsi aputuomari Charlie Roberts. Kyseisellä kaudella United matkasi aina Cup-mestaruuteen asti.

Valitettavasti hyvät vaikutukset ja päätökset seuran kannalta jäivät tuomarin uralle, sillä Bamlettin alaisuudessa United valui seuraavalla kolmella kaudella sarjassa alaspäin ollen kaudella 1926/27 sijalla 15, 1927/28 sijalla 18 ja 1928/29 sijalla 12. Ainoa valopilkku oli edelleen maaleja liukuhihnalta mättänyt Joe Spence.

Seuran päärahoittaja J.H. Davies kuoli lokakuussa 1927, josta alkoivat Manchester Unitedin vakavat talousongelmat.