1910-1919

Manchester United historia – vuodet 1910-1919

Manchester United sai uuden kotistadionin helmikuussa 1910, kun Old Trafford avattiin. Stadionin palkattiin suunnittelemaan arkkitehti Archibald Leitch vuonna 1908. Bank Streetin vanhan puinen stadion jäi taakse ja uusi uljas stadion kantoi peräti 80 000 katsojaa. Ensimmäinen kotiottelu pelattiin 19. helmikuuta Liverpoolia vastaan (United hävisi ottelun 3-4).

Uuden stadionin siivittämänä seura otti heti ensimmäisellä Old Traffordilla pelatulla täydellä kaudella toisen liigamestaruutensa vuonna 1910/11. Mestaruus varmistui viimeisenä päivänä, kun Harold Halsen kahden maalin siivittämänä kaatoi Sunderlandin lukemin 5-1. Samainen mies iski seuraavassa Charity Shieldissä peräti kuusi maalia, kun United otti omansa Swindon Townia vastaan lukemin 8-4.

Hetkittäisestä menestymisestä huolimatta United ei onnistunut jatkamaan hyviä otteitaan. Kaudella 1911/12 sarjasijoitus painui aina sijaan 13 asti. Sihteeri-manageri Ernest Mangnall sai osakseen kovaa kritiikkiä ja hän erosikin liittyäkseen naapuriseura Cityn riveihin. Hänen tilalleen palkattiin Jalkapalloliiton puheenjohtaja John “JJ” Bentley, joka nosti punapaidat neljänneksi seuraavalla kaudella.

Kaudesta 1913/14 tuli todellinen murrosvuosi seuralle, sillä joulukuussa 1914 erotettiin ensimmäistä kertaa sihteerin ja managerin roolit. Bentley jättäytyi täysipäiväiseksi sihteeriksi ja manageriksi palkattiin Jack Robson. Hänellä oli käsissään vain jäänteitä 1909-vuoden FA Cupin voittajajoukkueesta ja tuloskin jäi laihaksi. United vältti putoamisen vain pisteen turvin.

Seura ei ehtinyt suunnitella uutta tulemistaan, sillä Ensimmäinen maailmansota lykkäsi jalkapallon taka-alalle. Jalkapalloliiga keskeytettiin ja vain alueellisia sarjoja pelattiin. United otti osaa Lanchasire Prinicipal and Subsidiary –turnauksiin neljän vuoden ajan, mutta tämä aika oli vähemmän hohdokasta seuralle.

Jäävuoren huippuna kaksi seuran pelaajista syyllistyi otteluiden tuloksien järjestelyyn. Molemmat pelaajat saivat elinikäisen pelikiellon. Toinen pelaajista oli Enoch West ja toinen Sandy Turnbull, joka liittyi jalkapallopelaajista koottuun pataljoonaan taistelemaan Britannian puolesta. Hän menehtyi vuonna 1917 käydyssä taistelussa Ranskassa. United palasi Liigaan kaudella 1919/20, mutta seuran tila oli vajonnut todella alas, eikä sotaa edeltävästä joukkueestakaan ollut kuin kaksi pelaajaa jäljellä.