1940-1949

Manchester United historia – vuodet 1940-1949

Vaikka jalkapallomaailma pysähtyi Toisen maailmansodan takia, oli Old Traffod edelleen huomion keskipisteenä. Maaliskuussa 1941 saksalaiset pommittivat stadionia ilmaiskuissaan. Iskut tuhosivat pääkatsomon, pukuhuoneet ja toimistot. Ainoastaan pelaajatunneli säilyi täysin ehjänä.

Tuhot olivat järisyttäviä seuralle ja sen faneille, mutta vain muutama vuosi pommituksien jälkeen, oli optimismi palannut Old Traffordille. Se saapui skotlantilaisen Matt Busbyn muodossa, joka osoittautui yhdeksi seuran historian tärkeimmistä henkilöistä – ellei jopa aivan kaikista tärkeimmäksi.

Busby, entinen Manchester Cityn ja Liverpoolin pelaaja, oli loistanut sodassa yhdeksännen pataljoonan johdossa. Tämä ei ollut jäänyt Unitedin johdolta huomaamatta ja hänet hankittiin Redsin manageriksi vuonna 1945 viiden vuoden sopimuksella. Tuolloin vielä ihmisten tietämättä, tästä alkoi Manchester Unitedin historian yksi tärkeimmistä ja upeimmista aikakausista. Skottimanagerille oli tarjottu valmentajan roolia myös Liverpoolista, mutta hän oli päättänyt liittyä Unitedin riveihin.

Busby ei tuhlannut aikaansa jättääkseen kädenjälkensä uuteen seuraan ja sen kannattajiin. Hän muutti usean avainpelaajan pelipaikkaa ja löysi kuuluisan viisikon (”Famous Five”), kun hän laittoi hyökkäykseen Jimmy Delaneyn, Stan Pearsonin, Jack Rowleyn, Charlie Mittenin ja Johnny Morrisin. Hänen työskentelytapansa olivat täysin poikkeukselliset, sillä hän tahtoi itse muokata jokaista joukkueen osa-aluetta ja vetää myös harjoitukset.

Kuitenkin ehkä tärkeimmäksi Busbyn hankinnoista nousi uuden apuvalmentajan hankinta. Hän oli tavannut Jimmy Murphyn sodan aikana ja piti häntä täydellisenä oikeana kätenä itselleen. Tämä kaksikko tuli myöhempinä vuosina nostamaan Unitedin jalkapallomaailman huipulle.

Parivaljakon ensimmäinen tehtävä oli luoda joukkue, joka pystyisi kilpailemaan pääsarjan mestaruudesta. Tässä he melkein onnistuivat jo ensimmäisellä yrityksellä, kun United sijoittui ensimmäisellä kaudella sodan jälkeen toiselle sijalle Liverpoolin jälkeen. Tämä kauden 1946/47 sijoitus oli seuran korkein 36-vuoteen ja samalla myös Unitedin reservijoukkue voitti oman liigansa mestaruuden.

Jo seuraavalla kaudella Busbyn ja Murphyn joukkue pääsi nostamaan ensimmäistä pyttyään, kun se voitti Blackpoolin vuoden 1948 FA Cupin finaalissa. Vastustajan joukkue vilisi huippu pelaajia, kuten esimerkiksi Stanley Matthews, Stan Mortensen ja Harry Johnston, mutta silti United otti omansa ensimmäistä kertaa 39-vuoteen. Kuuluisan viisikon Charlie Mitten lähti Cup-voiton jälkeen etsimään itselleen paremmin palkkaa maksavaa seuraa Kolumbiasta. Myös Johnny Morris lähti ja siirtyi Derbyn riveihin.

FA Cupin voitto oli itse asiassa seuran ensimmäinen suuri voitto sitten vuoden 1911 Liigan mestaruuden, mutta se ei riittänyt alkuunkaan Busbylle. Vain Ykkösdivisioonan voitto kelpaisi hänelle, mutta kärkipaikka karttoi hyvin menestyvää seuraa. Viidellä ensimmäisellä sodanjälkeisellä kaudella United sijoittui peräti neljä kertaa toiseksi.

Mestaruuden metsästäminen nostatti seuran kannattajat suoranaiseen hurmioon. Busby oli tullut jäädäkseen ja fanit rakastivat häntä.