1930-1939

1930-1939

Manchester United historia – vuodet 1930-1939

20-luvulla alkanut heikko aikakausi Manchester Unitedissa sai jatkoa vuosikymmenen taitteessa. Kaudella 1929/30 punapaitojen sijoitus oli 17, mutta seuraavalla kaudella ei enää rahkeet riittäneet pääsarjassa pysymiseen.

Kausi 1930/31 alkoi historian katastrofaalisimmalla alkukaudella, kun United hävisi peräti 12 ensimmäistä otteluaan. Tämä heikko jakso sisälsi muun muassa peräkkäiset häviöt Old Traffordilla Huddersfield Townille 0-6 ja Newcastle Unitedille 4-7.

Kausi päättyi lopulta 27 häviön ja 115 päästetyn maalin siivittämänä putoamiseen ja manageri Herbert Bamlettin erottamiseen. Seuran sihteerinä tuolloin toiminut Walter Crickmer otti managerin paikan, mutta juurikaan mitään ei ollut tehtävissä. Kauden avausotteluun saapui vain 3 500 katsojaa, eikä tilanne tästä parantunut.

Joulukuussa seuran rahat loppuivat, eikä pelaajille pystytty enää maksamaan palkkoja. Konkurssiuhka oli todellinen, mutta pelastajaksi saapui armeijan asustevalmistaja James W. Gibson. Hän investoi Unitediin 30 000 puntaa, maksoi pelaajien palkat ja palautti seuran raiteilleen. Hän palkkasi myös uuden managerin, Scott Duncanin.

Duncan sai paljon rahaa tuhlattavaksi pelaajamarkkinoilla, mutta hän ei onnistunut hyödyntämään sitä kunnolla. Surkea putki Duncanin komennossa kaudella 1933/34 oli päättyä putoamiseen Kolmosdivisioonaan. Putoaminen näin alas olisi ollut seuran historian ensimmäinen, mutta viimeinen ottelupäivä muutti tilanteen. United voitti Millwallin Tom Manleyn ja Jack Capeton maaleilla 2-0 ja lähetti vastustajansa sarjaporrasta alemmaksi. Kauden FA Cupia juhli Manchester City, jonka miehistössä pelasi muuan Matt Busby.

Kausi 1934/35 päättyi viidenteen sijaan ja seuraava kausi koko Kakkosdivisioonan voittoon. United pelasi tappioitta kaudella 1935/36 peräti 19 viimeistä peliään ja varmisti mestaruutensa 3-2 voitolla Burystä Manleyn ja George Mutchin maaleilla.

Hyvä putki ei kuitenkaan jatkunut pääsarjatasolla, sillä jouluun mennessä United oli voittanut vain neljä sarjaotteluaan. Vain kymmenen voittoa koko kaudella tiesi putoamista takaisin sarjaporrasta alemmaksi. Puukkoa haavassa käänsi naapuri City, joka otti Liigan mestaruuden itselleen. Unitedin kauden joukkueessa pelasi Walter Winterbottom, joka myöhemmin urallaan ristittiin ritariksi manageroituaan Englannin maajoukkuetta peräti 16 vuotta.

Jojo-liike sai jatkoa, kun United nousi kaudella 1937/38 takaisin pääsarjaan sijoituttuaan toiseksi heti Aston Villan jälkeen. Manageri Duncan jätti marraskuussa joukkueen vastaanottaessaan paikan Ipswichin peräsimessä. Crickmer otti jälleen roolin manchesterilaisten managerina.

Nousuun päättyneellä kaudella Unitediin löydettiin pelaaja nimeltä Johnny Carey, jota nykyisin pidetään yhtenä jalkapallon historian parhaista toppareista. Carey pelasi 32 peliä ja iski kuusi maalia seuraavalla kaudella, kun punapaidat onnistuivat säilyttämään paikkansa pääsarjassa 14. sijallaan. Samaan aikaan Manchester City putosi alempaan Divisioonaan.

Vuonna 1939 alkoi Toinen maailmansota, joka keskeytti jalkapallosarjat aina vuoteen 1946 asti.